In Uruguay is de eerste zonne-energie centrale van start geopend. Het Zuid-Amerikaanse land heeft de ambitie om 200 megawatt uit zonne-energie te halen. De eerste zonne-energie centrale van Uruguay is in het noordelijke departement Salto geïnstalleerd. Het vermogen van de centrale is 0,5 megawatt. De centrale kreeg de naam Asahi, Japans voor ochtendzon. Japan schonk 5,4 miljoen euro, voor deze centrale, en voor een andere, in de zuidelijke stad Minas. De centrale is enkele dagen geleden operationeel geworden. Het gaat om een proefproject.

 

Uruguay start eerste zonne-energie centrale

Met Asahi wil Uruguay “de technologie leren kennen, het personeel opleiden en kijken wat de gevolgen zijn voor het elektriciteitsnet”, zegt Ramón Méndez, de nationale directeur van Energie. Na de evaluatie van de resultaten zal de Uruguayaanse overheid in een volgende fase een oproep doen om tot vier nieuwe zonnecentrales te bouwen. Die moeten elk een vermogen van 50 megawatt hebben, zegt Méndez.

Nicaragua en Chili

De Latijns-Amerika landen als Chili, Nicaragua en nu dus ook Uruguay richten zich steeds meer op zonne-energie. In Nicaragua werd eind februari een zonnecentrale met een vermogen van 1,38 megawatt geopend. De centrale kwam er eveneens door een donatie van Japan. Tegen 2026 wil Nicaragua bijna volledig overgestapt zijn op duurzame energie. Chili zet nog steeds de toon voor zonne-energie. Experts verwachten dat de helft van alle zonne-energie in Latijns-Amerika de komende vier jaar in Chili zal worden geproduceerd.

 

Bron: Happynews

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees