De 19-jarige Boyan Slat wil een constructie gaan ontwikkelen waarmee 7.250.000 ton plastic afval uit de oceanen kan worden gehaald. Het systeem bestaat uit een verankerd netwerk van drijvende armen en platforms vanwaar het afval naar stortplaatsen over de hele wereld kan worden vervoerd.Het verankerde netwerk beweegt niet door het water, maar fungeert als een gigantische trechter. Plastic wordt in de richting van de platforms gedreven, waar het wordt gescheiden van plankton, gefilterd en opgeslagen voor recycling. Op school wijdde Slat zijn profielwerkstuk aan de hoeveelheid plastic in de oceanen. Hij sleepte verschillende prijzen in de wacht, waaronder de prijs voor ‘Beste Technisch Ontwerp 2012’ aan de TU Delft.

 Tiener ontwikkelt constructie die miljoenen tonnen plastic uit oceanen kan vissen

Zeedieren

De tiener richtte daarnaast The Ocean Cleanup Foundation op, een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van zijn voorgestelde technologieën. Zijn geniale oplossing zou ieder jaar honderdduizenden zeedieren kunnen redden. Daarnaast kan hij helpen om schadelijke stoffen zoals PCB en DDT uit de voedselketen te halen.

Het schoonmaakproces neemt naar verwachting vijf jaar in beslag. Op zijn website zegt Slat: “Eén van de problemen is dat mensen niet beseffen om hoeveel afval het gaat omdat het is verspreid over miljoenen vierkante kilometers. Door deze constructies te plaatsen hoopt de plastic soep zich op langs de armen en worden de drijvende vuilnishopen in de oceanen pas echt goed zichtbaar. We moeten het belang van recycling benadrukken en onze consumptie van plastic verpakkingen terugdringen.”

 

Video

 

Bron: Niburu

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees