De Amerikaanse producent van luxueuze elektrische wagens Tesla gaat zijn technologie openstellen voor iedereen. Meer elektrische wagens in het straatbeeld krijgen is belangrijker dan de concurrentiestrijd, redeneert Tesla-oprichter Elon Musk.  "Al onze patenten behoren jullie toe", zo schrijft Musk in een blogbericht op de Tesla-website. De oprichter en CEO hoopt dat de "open source"-geest de technologische ontwikkeling van elektrische voertuigen een duwtje in de rug zal geven. "We voelden ons gedwongen om patenten aan te vragen, omdat we vreesden dat de grote autoconcerns onze technologie zouden kopiëren en dan hun macht bij productie, verkoop en marketing zouden aanwenden om ons te verpletteren.

We konden er niet verder naast zitten", zo staat op de weblog. "Onze echte concurrenten zijn niet de enkele elektrische wagens die niet door Tesla worden gebouwd, maar veeleer de vloed van wagens met verbrandingsmotor die elke dag uit de fabrieken stroomt."

 

Tesla

© belga.


Tesla zal daarom niet langer rechtszaken opstarten tegen ondernemingen die gepatenteerde technieken van het Californische bedrijf willen gebruiken. Begin juni zei Musk in een interview op BBC al dat hij wilde nadenken over hoe kan vermijden dat technologische barrières de de komst van elektrische wagens vertragen. "We willen geen pad door de jungle vrijmaken om er daarna landmijnen op te leggen", zei hij.

Tesla is een pionier in de sector van volledig elektrisch aangedreven auto's. Zijn zogenaamde Supercharger-technologie is een belangrijke doorbraak voor de elektrische auto. De technologie maakt het mogelijk een wagen in een half uur zo op te laden dat hij meer dan 270 kilometer kan rijden. Het bedrijf verkoopt momenteel circa 20.000 wagens per jaar. In België werden vorig jaar 148 nieuwe Tesla-wagens ingeschreven, zo blijkt uit cijfers op de website van sectorfederatie Febiac.

 

    Onze echte concurrenten zijn niet de enkele elektrische wagens die niet door Tesla worden gebouwd, maar veeleer de vloed van wagens met verbrandingsmotor die elke dag uit de fabrieken stroomt.

 

media_l

Elon Musk, CEO Tesla.
© afp.

 

Bron : Hln

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees