In de wereld waarin wij leven volgen wetenschappelijke ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Enkele jaren geleden had nog nooit iemand van een drone (onbemand vliegtuig) gehoord en nu is de allerlaatste ontwikkeling dat je een kunt besturen met behulp van je hersenen. Een team van de Universtiteit van Minnesota is erin geslaagd om een zogenaamde quadcopter, een mini helikopter met vier rotors, niet alleen in de lucht te krijgen door middel van elektrische signalen die door de hersenen worden gegenereerd, maar ook om het bochten te laten maken en zelfs door een ring te laten vliegen.
Het mooie van deze nieuwe techniek is dat er niets ingebracht of geïmplementeerd hoeft te worden in de hersenen van de persoon die deze techniek wil gebruiken. Het werkt op basis van een zogenaamde EEG die de elektrische hersenactiviteit vastlegt. Het individu in kwestie krijgt een soort muts op zijn hoofd met daaraan verbonden 64 elektroden die via een computer het besturingssignaal naar de helikopter sturen.
De “bestuurder” neemt plaats voor een computerscherm waarop via een camera aan boord van de helikopter het beeld wordt gegenereerd wat een “normale piloot” zou zien. Het toestel wordt van te voren ingesteld om met een bepaalde snelheid vooruit te vliegen en wordt dan vervolgens gecontroleerd door de gedachten van de bestuurder.
Deze creëert de benodigde signalen door zich voor te stellen dat hij zijn rechterhand, linkerhand of beide handen tegelijk gebruikt. Als hij zich inbeeld dat hij zijn linkerhand opheft bijvoorbeeld dan genereert dit een hersensignaal wat via de EEG naar de computer wordt gestuurd die vervolgens dit signaal omzet naar een commando om een linkerbocht te maken. Na een beetje oefenen slaagden het team er zelfs in om op deze manier de helikopter door een ring te laten vliegen.
Volgens de leider van het team, professor Bin He, is dit de eerste keer dat de mens erin is geslaagd om door middel van hersengolven een robot te besturen. Bovendien is het niet bedreigend omdat er niets hoeft te worden “ingebouwd” in de hersenpan.
De mogelijkheden zijn vooral hoopgevend voor bijvoorbeeld gehandicapte mensen die geen beschikking hebben over hun ledematen, maar wel over hun hersenen. Je kunt je voorstellen dat op deze manier een rolstoel zou kunnen worden bestuurd, waardoor mensen die anders volkomen van anderen afhankelijk zijn toch weer zelfstandig bepaalde dingen kunnen doen. Dit is uiteraard nog toekomstmuziek, maar de techniek om dit te kunnen doen is er en werkt zoals je in onderstaande video kunt zien.
Of deze techniek in meer geheime omgevingen al wordt gebruikt is voor de hand liggend maar niet officiëel bekend.
Bron: Niburu