Een experiment heeft aangetoond dat de golffunctie van een deeltje instort als het wordt waargenomen, iets wat Albert Einstein niet voor waar wilde aannemen. Het is de eerste keer dat deze ‘spookachtige actie op afstand’ zoals hij het noemde, wordt aangetoond met een enkel deeltje. Als je een kwantumdeeltje waarneemt, is het daar waar je het aantreft. Wanneer je het opnieuw op een andere plaats waarneemt, is het daar. Natuurkundigen zeggen dat het deeltje door de ruimte van de ene plaats naar de andere ‘tunnelt’, maar dat is niet helemaal juist. Het deeltje is op een bepaalde plaats waar het waargenomen wordt, spreidt zich vervolgens over de hele ruimte uit als een golf om vervolgens op de tweede plaats weer te verschijnen waar het wordt waargenomen.

 

Einstein

 

In 1927 omschreef Einstein dit fenomeen als ‘spookachtige actie op afstand’. Bijna 90 jaar later hebben wetenschappers van de Amerikaanse Griffith University en de Universiteit van Tokio aangetoond dat de instorting van de golffunctie echt is.

Het fenomeen is het sterkste bewijs tot nu toe voor de verstrengeling van een enkel deeltje, een ongewone vorm van kwantumverstrengeling. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Aan de hand van verschillende metingen hebben de onderzoekers aangetoond dat de golffunctie op verschillende manieren instort, wat het bestaan van de instorting bewijst en aantoont dat Einstein fout zat, aldus professor Howard Wiseman van de Griffith University.

 

Bron : 9fornews

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees