Energie is overal om ons heen: de pompbeweging van het hart, de TL-lamp in een kantoorgebouw of de beweging van bloedcellen door het lichaam. Dr. Zhong Lin Wang van het Georgia Institute of Technology heeft een manier ontdekt om deze energie op te slaan. Hij heeft de eerste hybride cel ontwikkeld die energie van beweging en zonlicht kan opvangen. Omdat deze energie vrij voorradig is hebben deze piepkleine cellen de potentie om onze stroomvoorziening drastisch te veranderen.

 

 

Dr. Zhong Lin Wang

 

Piëzo-elektrisch effect

Al onze elektrische apparaten, van medische sensors tot rekenmachines, hebben een constante toevoer van energie nodig. Dat gebeurt veelal door middel van batterijen of voedingen. De hybride cel werkt op nanoschaal en kan in biomedische sensors, mobiele telefoons en andere apparaten worden verwerkt.

De zogeheten nanogenerator die Wang heeft ontwikkeld is gebaseerd op het piëzo-elektrisch effect, het vermogen van sommige materialen om een elektrisch potentiaalverschil op te wekken wanneer er een mechanische spanning op uitgeoefend wordt.

 

Bloedsomloop

Op een speciale elektrode worden een aantal halfgeleidende nanodraadjes bevestigd, die een klein spanningsverschil produceren als ze in beweging worden gebracht. Op deze manier kan energie worden onttrokken aan de beweging van de generator, waarbij de verplaatsing door de bloedsomloop van het menselijk lichaam al bruikbare hoeveelheden stroom oplevert.

Professor Wang voorziet een hele nieuwe klasse van batterijloze apparaten die hun energie halen uit de beweging van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan geluidsgolven, trillingen of getijdestromen.

De nieuwe technologie kan waardevolle ontwikkelingen mogelijk maken voor de medische wetenschap, milieutoezicht en kleine elektronica.

 

 

 

Bron: Niburu

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees