Voor ons zijn skylines en straatverlichting vanzelfsprekend, maar kan het zijn dat men in het Oude Egypte en Mesopotamië al elektriciteit gebruikte? Op een graf onder het heiligdom van Hathor in het tempelcomplex van Dendera zijn bijvoorbeeld figuren te zien rond een soort gigantische gloeilamp. Auteur Erich von Däniken maakte in een laboratorium een replica van de lamp, die een zwak paars licht produceerde. Waar haalden de oude Egyptenaren elektriciteit vandaan? In Bagdad zijn in de jaren dertig kruiken van klei gevonden die als een soort batterij werden gebruikt. De kruiken dateren van 230 voor Christus.

 

gloeilamp-hathor ‘Gloeilamp’ onder het heiligdom van Hathor in Egypte (Lasse Jensen)

De kruiken werden gevuld met wijn of azijnzuur en produceerden 1,1 volt. Archeologen vermoeden dat ze werden gebruikt om te galvaniseren, een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal.

De batterijen zijn niet de enige theoretische stroombron. Sommigen claimen dat één van de meest iconische bouwwerken in Egypte dienst deed als een elektriciteitscentrale. Auteur Christopher Dunn schrijft in zijn boeken The Giza Power Plant en Lost Technologies of Ancient Egypt dat de Grote Piramide van Gizeh werd gebruikt voor het opwekken van stroom.

Dat gebeurde volgens Dunn in de koningskamer, die net als de rest van de Grote Piramide voornamelijk uit roze graniet bestaat. Graniet bevat kleine kwartskristallen die onder druk spanning produceren, iets wat ook wel het piëzo-elektrisch effect wordt genoemd. Piëzo-elektriciteit wordt zeer veel toegepast; denk aan elektrische gasaanstekers, luidsprekers, inktjetprinters, maar ook in de autotechniek.

Volgens Dunn werd de granieten sarcofaag in de koningskamer gebruikt om trillingen van de aarde om te zetten in elektrische energie.

 

Bron : 9fornews

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees