Een Chinees Boeddhabeeld in het Drents Museum bleek een verrassing te bevatten. Uit een CT-scan is gebleken dat in het beeld de mummie van een mediterende boeddhistische meester zit. Het beeld dateert van 1050-1150 en er wordt gedacht dat de mummie bestaat uit de resten van een Liuquan, een boeddhistische meester van de Chinese Meditatieschool. Wetenschappers sluiten niet uit dat de monnik zichzelf heeft gemummificeerd.

 

Boeddha-mummie-museum

CT-scan van de mummie (Drents Museum) 

Mummie-boeddhabeeldRadioloog Ben Heggelman van het Meander Medisch Centrum maakte een scan die laat zien hoe de mummie gehurkt zit in het beeld. Maag- en darmspecialist Reinoud Vermeijden onderzocht met een endoscoop de borstkas en de buik en deed een spectaculaire ontdekking: op de plaats waar ooit organen hadden gezeten vond hij stukjes papier met oude Chinese tekens.

“Op de plaats waar de rechter long had moeten zitten, werden oude tekstrollen gevonden,” zei Heggelman. “Een unieke vondst in een mummie.” Het beeld stond vermoedelijk ruim 900 jaar in een tempel waar het werd vereerd.

Het is de enige mummie in haar soort en de enige Chinese boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Het beeld met de mummie wordt tot mei dit jaar tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum van Hongarije.

 

Bron : 9fornews

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees