EFT is heel kort gezegd emotionele acupunctuur. Terwijl je, bij jezelf, op een aantal punten op je lichaam klopt met je wijs en middelvinger, concentreer je je op de klacht waaraan je wilt werken en formuleer je zinnen die de gevoelens die bij de klacht horen omschrijven. De belangrijkste van deze punten zijn in het plaatje te zien. Een ander onderdeel van EFT is het werken aan zelfacceptatie, door affirmaties (affirmaties zijn positieve zinnen, waarmee je jezelf bekrachtigd) uit te spreken terwijl je acupunctuur- punten masseert. Het klinkt vreemd, maar als je eenmaal hebt gemerkt dat EFT resultaat brengt, gaat dit gauw over.

EFT kloppunten


Het mooie van EFT is dat je er niet in hoeft te geloven om er resultaat mee te verkrijgen en dat het bij heel veel klachten verlichting kan brengen. EFT helpt bij klachten zoals: angsten en fobie, dwang, trauma, verslavingen, lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn en migraine en enkele neurologische klachten. De bedenker van EFT, Gary Craig, zegt: 'Probeer het op alles.'

Waarom een hulpverlener?

EFT staat bekend als een zelfhulptechniek en is ook zeer bruikbaar als zelfhulptechniek voor kleine problemen en angsten. Angst voor spinnen kan je bijvoorbeeld zelf oplossen. Waarom toch een therapeut zoeken? Een aantal klachten en problemen zijn moeilijk en soms zelfs gevaarlijk om alleen aan te pakken. Bij een trauma kunnen veel gevoelens naar boven komen die je, om jezelf te beschermen, hebt weggestopt. Dit kan als je het alleen of te snel doet, voor veel heftige gevoelens zorgen. Een goede therapeut kan deze opvangen en technieken inzetten waardoor ze niet in een keer naar boven komen. Daarnaast verminderen klachten vaak niet als je er zelf mee aan de slag gaat. Om de juiste woorden te zoeken en bij de kern te komen is lastig. Vrijwel iedereen heeft blinde vlekken en wil dingen liever niet zien. Een therapeut kan je wijzen op deze blinde vlekken en je hierin coachen. Bij praktijk Sterre Groenendijk word je bovendien behalve met EFT ook geholpen met andere technieken wanneer die op dat moment beter passen.

 

Verklaringen EFT

Voor de werking van EFT zijn meerdere verklaringsmodellen. Een Neurologische verklaring lees je hieronder. Daarnaast is er de verklaring uit de energiepsychologie. Volgens de energiepsychologie zijn klachten en trauma«s verstoringen in het energiesysteem. Er lopen energiebanen door je lichaam, meridianen, en die stromen dan niet goed door. De punten waarop geklopt wordt bij de EFT zijn eindpunten van meridianen. Door erop te kloppen stimuleer je de doorstroom van de energie en wordt de verstoring opgelost.

 

Neurologische grondslagen en onderzoek

Veranderingen van de hersenscans gedurende 4 weken behandeling van Gegeneraliseerde AngstStoornissen (GAS). De beelden zijn gedigitaliseerde EEG hersenscans. De kleuren staan voor de verhouding van hersenfrequenties (alpha, beta, en theta golven) en sub-frequenties in deze hersendelen.

 

hersenscans

 

Schematische weergave van wat er in de hersenen gebeurt bij EFT

 

 

Door te kloppen komt er GABA en serotonine vrij. Glutamaat zorgt voor de opslag van een geactiveerde angst naar lange termijn herinnering in de amygdala. In de basolaterale kern van de amygdala inhiberen de GABA en serotonine de glutamaat. De emotie wordt door kloppen niet meer opgeslagen.

 

Voor meer info kijk ook even op Free With EFT

 

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees