Wat is liefde eigenlijk? In dit inspirerende artikel legt Bhakti Tirtha Swami uit wat echte liefde is, hoe we liefdevoller kunnen worden en spiritueel kunnen groeien in relaties. Wil je een betekenisvolle en diepe relatie met een partner aangaan, dan is het belangrijk om eerst een heel mens worden. Vaak zoeken mensen naar oplossingen en liefde buiten zichzelf, maar de paradox is juist dat we dieper in onszelf moeten gaan en met hogere spirituele realiteiten moeten verbinden voor we blijvende, liefdevolle relaties met een ander kunnen aangaan. Dus hoe pak je dit aan?

 


De onderstaande 17 punten zijn suggesties om die heelheid te bereiken, zodat we een sterke en fijne relatie met een partner kunnen hebben.

1. Liefde is noodzakelijk voor een goede fysieke en spirituele gezondheid.

Mensen die geen liefdevolle relatie hebben, lijden tien keer zo vaak aan een chronische ziekte en hebben vijf keer meer kans om een geestelijke inzinking te krijgen.

2. Liefde is geen zakelijke overeenkomst of een contract met een ontsnappingsclause voor wanneer het even te moeilijk is.

Helaas hebben veel mensen deze ongezonde instelling. Zodra het even te moeilijk wordt, willen ze eruit, in plaats van aan de relatie te werken. Hetzelfde geldt voor onze relatie met God. Veel gebeden zijn eigenlijk niet meer dan ‘onderhandelingen’: “God, doe Jij dit effe, dan dan doe ik dat.” En als het niet gebeurd, dan raken veel mensen hun geloof kwijt. Begin je mediatiesessie of gebeden daarom niet met een lange boodschappenlijst van verlangens. Dit komt namelijk niet voort uit ongemotiveerde, onvoorwaardelijke liefde, en helpt niet om het liefdevolle hogere bewustzijn te ontwikkelen dat nodig is om ons heel te maken.

3. Liefde is een beslissing die we zelf op elk moment en in alle omstandigheden kunnen nemen.

We kunnen een ander niet dwingen om van ons te houden, maar we kunnen er wel altijd voor kiezen om liefde te geven. Dat betekent niet dat je zomaar alles moet pikken uit naam van liefde. Als iemand ons niet goed behandelt, dan kun je nog steeds van diegene houden op zielsniveau, maar is het beter om wat fysieke afstand te houden.

4. Liefde is leren om van ons ware zelf te houden.

Mensen die niet goed voor zichzelf zorgen, kunnen niet diep van anderen houden. De eerste liefdesrelatie die we moeten aangaan, is die met onszelf. Wat ook bij zelfliefde hoort, is om dingen die niet goed voor ons zijn te vermijden. Net kwamen slechte relaties al aan bod en dat het soms beter is om afstand te houden. Maar ook drugsgebruik, gokverslavingen, losse seksuele contacten en ongezond niet-vegetarisch voedsel vallen daar onder. Hoe meer we volgens de natuurlijke wetten leven, hoe meer we in contact komen met onze natuurlijke spiritualiteit. Als we weinig zelfvertrouwen hebben, dan kunnen we niet inzien dat we allemaal kinderen van God zijn, ook wijzelf, en hebben we niet genieg liefde en devotie om met anderen te delen.

5. Liefde is een zoektocht naar heelheid, en soms, kunnen we een partner hebben om die heelheid mee te delen.

Mensen die denken dat iemand anders hen heel zal maken, of mensen die wachten tot de liefde naar hen komt, zullen maar weinig geluk kennen in hun leven. Hoe meer we zelf liefdevol en heel worden, des te meer zullen we zulke connecties ook aantrekken vanuit het Universum.

6. Liefde is niet dat je twee wanhopige mensen hebt, die alleen samenkomen voor hun eigen vervulling.

Als twee extreem behoeftige, zelfzuchtige mensen samenkomen, dan kunnen ze elkaar onmogelijk gelukkig maken. Ze zijn dan te druk bezig om te nemen en dingen voor zichzelf te krijgen ten koste van de ander.

7. Liefde is een heilige relatie waarin partners samenkomen om te dienen en hun zwakheden en sterke punten aan elkaar onthullen zodat ze aan zichzelf kunnen werken.

In veel relaties proberen mensen hun zwakheden te verbergen. Maar zulke relaties zijn meestal gebaseerd op erotische liefde (lust) in plaats van verantwoordelijke, onzelfzuchtige liefde. Iedereen heeft mindere kanten. Als je deze kanten verdrukt of verborgen houdt, worden ze soms zelfs onhandelbaar. Maar als je deze negatieve dingen met iemand zonder veroordeling wederzijds kunt delen, dan wordt het al een stuk draagbaarder en zelfs omgezet in iets positiefs, omdat het je relatie versterkt.

8. Liefde is echt de energie en honger van de ziel. Wanneer we naar liefde verlangen, dan verlangen we eigenlijk naar een connectie met de ziel, die deel uitmaakt van het Allerhoogste.

Liefde zal niet als bliksem bij een helder hemel bij ons inslaan. Het moet elk moment opnieuw ontdekt worden door lust in liefde te transformeren, zodat we ons kunnen verbinden met onze eigen ziel en de zielen van anderen. We hongeren allemaal naar ware, onvoorwaardelijke liefde.

9. Liefde is dat we onze partner als een geschenk van God zien.

We moeten eigenlijk nog meer van anderen houden dan van onszelf, zeker van onze partners. Wanneer we zo veel van onze partner houden, dan beseffen we dat hij of zij op ons pad is gekomen als een geschenk van God en niet ons eigendom is waar we zomaar van alles mee kunnen doen. We zorgen voor hen namens God, en het is onze verantwoordelijkheid om de relatie in spirituele banen te leiden. Probeer dus niet de baas te spelen over de ander. We moeten juist ons uiterste best doen om hun hogere kwaliteiten meer naar voren te brengen, en dat zal ook weer helpen om onze eigen hogere natuur te versterken.

10. Liefde is dat we elkaar helpen om liefde uit te wisselen – met elkaar en met het Goddelijke.

De liefde die we van onze partner krijgen, komt eigenlijk van de Bron, en het is onze taak om die liefde te beantwoorden. Anderen kanaliseren Gods liefde naar ons, en wij kanaliseren Gods liefde naar anderen. We kunnen God’s liefde beantwoorden door met veel toewijding voor onze partners te zorgen, alsof God Zelf in hen aanwezig is.

11. Liefde is dat je je spirituele inzichten met je partner deelt, wat zowel hun als ons eigen bewustzijn verhoogt.

Je relatie zal dan in het teken staan van groei en versterking. Als jij en je partner niet samen spiritueel groeien, dan zal de relatie op een gegeven moment vast komen te zitten. Soms zijn we bang om ons over te geven aan het spirituele pad, omdat we bang zijn dat we onze ideniteit moeten opgeven of onze partner zullen verliezen. Maar overgave aan het Allerhoogste is juist een kans om onze volledige identiteit weer terug te krijgen. Je hoeft niets op te geven. Als je regelmatig mediteert en spiritueel leeft, dan vallen ongezonde dingen en energieën vanzelf weg, terwijl we er zo veel voor in de plaats krijgen. Zonder een spirituele dimensie aan onze levens, zijn we niet gegrond en kunnen we geen diepe liefde ervaren.

12. Liefde is een relatie met je partner waarin je een driehoek van punten visualiseert: A, B en C. Jij bent punt A, je partner is punt B en het spirituele is punt C.

Visualiseer je bewust met je partner hoe deze driehoek een permanente band tussen jullie vormt, zodat wanneer je mediteert of bidt, je zowel in connectie staat met je partner als met God. Je hoeft niet per se samen te mediteren of tegelijkertijd aan de connectie te denken. Deze verbinding zal overal en altijd werken. Zo kun je God altijd tot het middelpunt van je relatie maken bij al je reflecties en activiteiten.

13. Liefde is dat we onszelf altijd als liefde in actie zien en onze liefde overal mee naar toenemen.

We willen zo vol zijn van liefde dat het vanzelf overvloeit naar iedereen die we ontmoeten. Met deze instellingen dienen we als vertegenwoordigers van het Goddelijke in elk aspect van ons leven, en fungeren we als strijdlustige spirituele krijgers. We kunnen zelfs liefde in actie beoefenen met onze ademhaling. Als we inademen, dan visualiseren we hoe we de pijn en frustraties van onze geliefden absorberen; en bij het uitademen, sturen we geluk, vreugde, liefde en vrede terug naar hen. Zo kun je niet alleen je naasten helpen, maar ook de hele wereld: – bij elke uitademing kun je liefde, compassie en heling uitademen. Dit is geen nutteloze oefening. Het heeft een krachtig effect, en als we het proces bijhouden, zullen we de positieve effecten ervan op anderen met eigen ogen waarnemen.

14. Liefde is… rivallerende, onzelfzuchtige relaties ontwikkelen.

Dit klinkt misschien vreemd en tegenstrijdig. Eerst hebben we het over samenwerking, delen en onzelfzuchtigheid, en dan ineens rivaliteit. Maar eigenlijk is het niet tegenstrijdig. In een spirituele context, betekent rivaliteit dat we ernaar moeten streven om onzelfzuchtiger te zijn dan onze partner en te kijken hoe we er meer kunnen geven. We proberen de ander zoveel mogelijk aan te moedigen om spiritueel bezig te zijn en meer te groeien. Het doel van deze rivaliteit is om elkaar in onze spirituele groei te helpen. Dit proces is alleen voor mensen die spiritueel willen zijn, die op zoek zijn naar diepere ervaringen, voorbij de vluchtige pleziertjes van het materiële leven. Zulke rivaliteit en onzelfzuchtigheid herinnert ons eraan waarom we in dit lichaam zijn – om spiritueel te groeien, om opnieuw liefdevolle zielen te worden met eeuwige, liefdevolle relaties met God, het Universum en elkaar.

15. Liefde is dat je dezelfde kwaliteit van liefde die je voor je partner voelt, aan iedereen geeft, maar dan zonder het seksuele component.

Met andere woorden: hou net zoveel van anderen als je van de meest geliefde persoon in je leven houdt. Het klinkt misschien raar om het seksuele element weg te laten. Maar vergeet niet dat seks en liefde niet altijd synoniem zijn. Onze liefde voor onze kinderen kan ontzettend intens zijn, zonder seksuele ondertonen. In wat voor situatie je je ook bevindt, probeer om diezelfde soort liefde in elk van je relaties te ontwikkelen. We weten allemaal hoe fijn het is om van een enkel persoon te houden. Kun je je voorstellen hoeveel fijner het zou zijn als je die gevoelens voor iedereen zou kunnen hebben? Denk aan de liefdevolle uitwisselingen die hieruit kunnen ontstaan, de uitwisseling de wisselwerking die zowel ons eigen leven als dat van anderen verrijkt. Je kunt onvoorstelbaar veel geluk, vreugde en tevredenheid ervaren. We hoeven dan niet langer afhankelijk te zijn van bepaalde individuen om ons deze ervaring te geven, omdat we begrijpen dat we eigenlijk op zoek zijn naar God. Hoe meer we begrijpen dat God in elk persoon aanwezig is, hoe meer we het Goddelijke ervaren, en hoe meer het Goddelijke ons heel zal maken.

16. Liefde is dat we een partner hebben of zoeken om de wereld te helen – niet eraan te ontsnappen.

Vaak gaan mensen op zoek naar een partner om aan de wereld te ontsnappen. Ze zijn ontevreden over hun leven en hebben het idee dat ze alles kunnen tolereren of repareren als ze maar die ene speciale persoon vinden. We kunnen de wereld niet helen als we zelf te gewond zijn.

17. Liefde is dat we alle relaties beleven als een oefening voor de ultieme goddelijke relatie.

Onze partner wordt op ons pad gestuurd om ons te helpen, zodat we alle overtollige bagage weg kunnen werken en onszelf te zuiveren. Zie je partner dus als een instrument van God, een instrument om je te helpen je spirituele natuur te herkennen en je eraan te herinneren dat je een eeuwige ziel bent in plaats van een tijdelijk lichaam. Je hebt een lichaam, maar je bent het niet. Het lichaam en het leven zijn tijdelijk, maar toch verlangen we allemaal naar eeuwige, onvoorwaardelijke liefde. Dat komt omdat de ziel zelf eeuwig en liefdevol is. Wanneer de ziel genoeg lessen geleerd heeft, in dit leven of een volgende, dan is het tijd voor de volgende, blijvende fase: eeuwige liefdevolle uitwisselingen met de Allerhoogste.

Bron: UrbanLotus

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees