In deze tijd vlak voor Kerstmis wil ik u herinneren aan ‘de krachten’ van december en z’n mogelijke betekenis. Veel mensen waarderen kerstmis steeds minder en minder. Het is een tijd van geschenken, feesten, dessert en champagne... Is deze periode dan geen karikatuur van de originele en diepere betekenis? Wel is het geven van geschenken misschien iets dat ons doet herinneren aan bijvoorbeeld ‘de drie wijzen' of 'de kerstman'. Ook de vijfpuntige kerstster thuis en in het straatbeeld heeft z’n betekenis verloren.  Toch is dit een heel bijzondere maand, omdat we de jaarcyclus afronden en ook vanwege de ‘spirituele’ achtergrond.

 

Niet alleen in symbolische zin maar ook via een werkelijk energetisch effect door de spirituele aard van de kosmische energieën die ons bereiken... Licht is de kracht van evolutie, wordt gezegd. Zijn we er dan wel ontvankelijk voor? ... 

De diepere betekenis …

Waarom koos men ondermeer vanuit de christelijke traditie net uit alle dagen van het jaar juist 25 december? Zoals u waarschijnlijk weet, is deze datum niet echt de geboortedatum van Jezus, enkel de datum wanneer deze geboorte wordt gevierd. 25 december werd opgenomen in de agenda’s om te verwijzen naar de geboorte van het ‘Christusbewustzijn’.  Deze traditie bestond reeds duizenden jaren geleden en wel in diverse oude tradities en overtuigingen. De cultus van Dionysius, Mithras en de zelfs oude Egyptische feesten gewijd aan de zonnegod Ra vonden plaats rond deze datum.

Dit benadrukt het grote belang van deze maand, met name de laatste paar dagen. Afgezien van de geboorte van Jezus, kan dit cyclische gebeuren van energetisch en spiritueel belang zijn. We kunnen zeggen dat in deze tijd van het jaar frequenties van een hogere trillingen op ons neerdalen en ons voorzien van een kans naar innerlijke groei en bewustwording. Vermeldenswaardig zijn de winterzonnewende, kerstdag en de 12 heilige nachten.

Wintersolstice

21 December is de winterzonnewende, of wintersolstice. Net als de andere drie zonnewendes is dit een ‘drempel-dag’. Zoals de dichterlijke betekenis van een ‘deuropening’ is deze dag ideaal voor alle geestelijk en energiek werk: nieuwe projecten, veranderingen, bewustwording, enzovoort. Het is niet zonder reden dat ‘de antieken’ hun tempels voor de rijzende zon uitlijnden op de zonnewendes en equinoxen. In analogie met de ademhalingcyclus van de Aarde, is de winterzonnewende een uitademhaling van waaruit een nieuwe lente kan onstaan. Een goed moment voor bezinning op 'de levensreis' en voorbereiding op de volgende stappen. De drie dagen van 21 tot en met 23 december kunnen ook de drie dagen van ‘inleiding’ genoemd worden.

Kerstdag

De meest gekende en traditionele betekenis is natuurlijk de geboorte van Jesus Christus in een grot of stalletje in Bethlehem. Maar er zijn nog andere betekenissen... Deze geboorte-grot van Christus is bijvoorbeeld een metafysisch beeld voor het innerlijke hoger emotioneel centrum: het Christusbewustzijn, die de potentiële ziel met een alchemistische proces doordringt en doet ontwaken. Dit is de aansluiting van het riet met het rietveld waarover de soefi’s praten, of over de rozenknop, die kan worden gevoed met het geestelijke licht en uiteindelijk tot bloei komt in haar volheid. We kunnen in deze tijd ons hart vullen met een krachtig verlangen, onze innerlijke roeping aanspreken, opdat dit elke dag een gewoonte kan worden...

Drie geschenken

In de aanvang van dit schrijven, verwees ik naar de geschenken van ‘de drie wijzen’. Het is fascinerend om de volgende betekenis te overwegen van goud, mirre en wierook. Ziet u een analogie met het kruisteken: De Vader, De Zoon en de Heilige Geest - de actieve, passieve en verzoenende kracht?

 

De 12 heilige nachten

De periode tussen Kerst (25 december) en Driekoningen (6 januari), ook wel aangeduid als de kersttijd, is in meerdere opzichten een bijzondere tijd van het jaar. Het is niet voor niets dat er in dit verband al eeuwenlang wordt gesproken over de twaalf heilige dagen en de twaalf heilige nachten. Heiliging betekent heelwording.

De periode van 25 december tot en met 6 januari is bij uitstek geschikt om de hectiek van het dagelijkse leven los te laten en tijd te nemen voor inkeer en bezinning, want dan is de sluier tussen de spirituele en materiële wereld dunner. Opnieuw wordt dit beschouwd als een heilige periode die kadert in verschillende geometrische cycli van tijd en energie.

De resonantie met het getal 12 is duidelijk. In 'de heilige geometrie' staat dit getal voor zegeningen vanuit de hogere werelden. Er zijn 12 sterrenbeelden, uren van de klok, ridders van de ronde tafel, discipelen van Jezus, taken van Hercules, zenuwen van de hersenen, hoofdmeridanen, organen, wereld 12 uit de scheppingsstraal volgens Gurdjeff, enzovoort...

De verdeling van de 12 is een metafysisch archetype. Denk ook aan de krachtige analogie van de Kerstman die van boven komt in z’n arreslee, getrokken door (kracht)rendieren. Hij brengt geschenken mee op de eerste van de 12 heilige nachten... (Zie onderstaand youtube-filmpje, waar een stadje in Alalska, Anchorage, werd ingepalmd door een kudde rendieren. De kerstman werd niet gespot...)

Deze 12 nachten worden vaak beschouwd als basis en energieke focus voor de twaalf maanden van het komende jaar. Gedurende deze 12 nachten kan men effectief kiezen uit één of ander soort positieve affirmatie die u in het komende jaar dichter bij uw zelf brengt en kracht geeft...

 

Bron: Wereldgeheimen

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees