Oliën U tot Z

Banner Etherische Olie U tot Z

 

Vanille

Vanille, Vanilla plantifolia of Vanilla fragrans behoort tot de familie der Orchideeën en is afkomstig uit Mexico. Tot 1841 had Mexico het monopolie in de Vanilleproductie. Toen ontdekte men dat een kleine honingbij en bepaalde kolibries, die alleen hier voorkomen, verantwoordelijk zijn voor de bevruchting en dit de reden was dat Vanille alleen in Mexico voorkwam. Sindsdien wordt de plant handmatig bestoven en in meerdere gebieden op de wereld o.a. in West-Indië en Java aangeplant. Uit de grote gele bloemen, die maar één dag bloeien, groeien peulen die tot 25 cm lang kunnen worden. Als de vruchten van groen, bruinachtig worden, net voordat ze rijp zijn en openspringen, worden ze geplukt. De peulen worden met kokend water overgoten en maandenlang gedroogd.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit de vruchten van Foeniculum vulgare dulce.

Werkingen : eetlustopwekkend, expectorans, krampstillend, luisdodend, menstruatiebevorderend, melkvormend, oestrogeenachtig, slijmoplossend, spijsverteringsbevorderend, urinedrijvend, winddrijvend en wormdrijvend.

Bijwerkingen : de olie kan in hoge doses krampen en bij epileptici een aanval uitlokken. Ze mag tijdens de zwangerschap alleen in lage doses genomen worden.

Toepassingen : De borst insmeren met 2-3 druppels bij bronchitis en verkoudheid.

vetiver

Vetiver, Vetiveria zizanioides, is een tropische grassoort, behorend tot de plantenfamilie poaceae ,die oorspronkelijk uit India afkomstig is. De door de plaatselijke bevolking Katara gras genoemde plant groeit ook nu nog overvloedig in het wild in het heuvelland van Noord-India. Uit het wilde gras wordt een kostbare donkergroene etherische olie, Rhu Kus, gewonnen die zeer zeldzaam is. Zijn vele wortels zijn een reden dat het gras veel geplant wordt als bescherming tegen erosie. In heel India worden gras en wortels gebruikt voor het vlechten van mandjes en andere kleinere artikelen.

viooltje Olie

Viola odorata is een klein Viooltje met hartvormige bladeren en aromatische violet-blauwe bloemen, wat inheems is in Europa en Azië. Het wordt nu over de hele wereld gecultiveerd en voor de parfumerie gekweekt in Frankrijk en China. Bladeren en bloemen worden traditioneel gebruikt bij de behandeling van huid- en longaandoeningen. Er wordt een absolue geproduceerd uit de bloemen en uit de bladeren. Het blad-absolue is een stroperige donkergroene olie met bloemige geur. Het bloem-absolue is een stroperige geel-groene olie met een zoete bloemengeur. Beiden worden vooral gebruikt in parfums en soms als smaakstof in vooral snoepgoed.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit de hars van Boswellia thurifera of carterri.

Werkingen : antidepressief, bloeddrukverlagend, kalmerend, kiemdodend, samentrekkend en stemmingsverbeterend.

Toepassingen : Lokaal insmeren met 2 druppels bij letsels en wonden.

Gorgelen met 1 druppel bij strottenhoofdontsteking.

1-2 druppels innemen bij hoge bloeddruk.

Wilde Tijm

Wilde Tijm of Kruipende Tijm, Thymos serpyllum is een 7 tot 10 cm. hoog groenblijvend plantje met roze tot paarse bloempjes wat behoort tot de Lipbloemigen, lamiaceae. Het kruid stamt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt nu overal in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië aangetroffen. Wilde Tijm heeft kleine spitse zeer aromatische blaadjes en is zeer geliefd bij bijen. Het wordt in het wild gevonden op droge zonnige plaatsen langs bermen en dijken De naam komt van `thymos` wat parfumeren betekent. Ook wordt wel beweerd dat Tijm is afgeleid van het Griekse woord voor moed omdat het kruid zo stimulerend en versterkend is, tijdens de middeleeuwen gold het als symbool van dapperheid.

Wintergreen

Wintergreen, Gaultheria fragans, is een meerjarige altijd-groene plant (vandaar de naam) met leerachtige, gekartelde bladeren en witte bloemen, die in het wild voorkomt aan de voet van de Nepalese Himalaya. Tegenwoordig is de plant wereldwijd gecultiveerd. Evenals de Berk is het plantje is een zeer rijke natuurlijke bron van methylsalicylaat (de etherische olie bevat tot 98%). Deze grondstof, gebruikt in vele geneesmiddelen en sportcrèmes wordt nu ook op grote schaal synthetisch geproduceerd. Het natuurlijke methylsalicylaat werkt echter vele malen effectiever dan de synthetische versie. Wintergreen essentiële olie wordt daarom veel toegepast bij de behandeling van spier- en gewrichtspijn.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees