Deze kruidige struik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geintroduceerd. Ze is door alle eeuwen heen de favoriet van dichters geweest. Rosa centifolia , de Provençaalse Roos wordt verbouwd in Marokko, dat op dit moment de grootste producent is, in Frankrijk waar ze al bestond voor de Franse revolutie en in Italië. Bij de oude Grieken was de Roos de bloem van Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid in al haar vormen, vooral van de kunst en creativiteit . Aphrodite wordt beschouwd als de personificatie van de zinnelijkheid.


Voor de vroeg-christelijke mystici was de roos de bloem van de maagd Maria, wat symbolisch in veel schilderijen van middeleeuwse schilders terug te vinden is. Rosa damascena, de dieprode sterk geurende Damascus Roos werd naar Europa gebracht tijdens de kruistochten en wordt voornamelijk in de Kazenlik vallei in Bulgarije verbouwd maar ook in Cosen in Turkije.     Roos of Rosa damascena etherische olie. Rozen olie komt uit Bulgarijë, Marokko en Frankrijk     Goedkopere soorten Rozen-olie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte Rozenolie.


De echte Rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdampdestillatie, heeft een donkergele tot diepbruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur. Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes. Rozenolie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen. Van oudsher werd Rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn. Bovendien is het een wonderbaar aphrodisicum, ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad. Omdat echte etherische Rozenolie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van Jojoba olie. India produceert ``Aytar`` een compositie van Roos en Sandelhout.


Het heeft meer dan 100 jaar geduurd tot chemici ontdekten dat citronellol de belangrijkste werkstof van Rozenolie is. Pas in 1978 werd de complete stoffenlijst van Bulgaarse Rozenolie gepubliceerd, er werden in de loop der jaren meer dan 275 stoffen ontdekt.

Roos essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, bindvliesontsteking, slapeloosheid, verzorging voor de droge, gevoelige en wat oudere huid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, verstopt weefsel, huidontstekingen, depressies, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, constipatie, menstruatieproblemen. Geeft een geluksgevoel en is goed te combineren met alle afrodiserende oliën.

Psychologisch: Het Rozentype is bang zijn leven niet aan te kunnen en loopt weg voor confrontaties of conflicten. Hij voelt zich in emotionele of liefdesrelaties gauw afgewezen omdat hij bang is niet aanvaard te worden zoals hij werkelijk is . Het is een vriendelijke persoonlijkheid die snakt naar een beetje liefde.

Psychisch: Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of teneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Spiritueel: Roos is de bloem van de liefde, zowel van de menselijke als de goddelijke liefde. De zich ontvouwende roos is het symbool van de opbloeiende liefde in het binnenste van het hart. Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen.

Contra-indicatie: niet inwendig gebruiken bij zwangerschap.

Mengen met: Rozenolie kan goed gecombineerd worden met Jasmijn, Mimosa, Neroli, Bergamot, Geranium, Lavendel, Sandelhout, Scharlei, Amyris, Patchouli, Kruidnagel en Palmarosa.

Ontstoken, gevoelige huid, acne; 3 druppels Roos, 4 druppels Kamille en 2 druppels Duizendblad mengen met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.

Onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes; voeg 1 à 2 druppels Roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid afspoelen.

Lichte brandwonden; 3 druppels Roos in een eetlepel Amandel olie. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Zwangerschapsstriemen; 2 druppels Roos en 10 druppels Rozenhout toevoegen aan 100 ml. Hazelnoot olie 2x per week masseren.
De Roos wordt wel de koningin der geuren genoemd. De geur ondersteunt de gave tot loslaten, stimuleert de zinnen. Opent de mens voor de liefde naar de wereld en wat zeker zo belangrijk is voor de liefde naar zichzelf. Werkt verzachtend bij emotionele irritaties en verdriet. 5 à 8 druppels in de aromalamp werken zinneprikkelend en ontspannend.

Verdampen: 2 druppels Roos en 2 druppels Lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

Bron : Anthemis

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees