Oliën Q tot T

Banner Etherische Olie Q tot T

 

De Roomse Kamille, Chamaemelum nobile, is een vrij algemeen plantje dat in gematigde gebieden overal in Europa groeit en veel wordt geteeld in Hongarije en Frankrijk. De naam Anthemis nobilis stamt uit het Grieks en betekent `edele bloem`. Roomse Kamille is milder dan Echte Kamille, de essentiële olie is daarom beter geschikt voor kinderen     De geur doet denken aan die van appel en in Spanje wordt deze Kamille gebruikt bij de bereiding van een sherry die ``appeltje`` genoemd wordt. Dit is tevens de Spaanse naam voor de Kamille. Ook de Roomse Kamille wordt van oudsher gebruikt vanwege zijn heilzame eigenschappen, o.a. kalmerende invloed op ogen en huid, en spijsverteringsbevorderend.

Deze kruidige struik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geintroduceerd. Ze is door alle eeuwen heen de favoriet van dichters geweest. Rosa centifolia , de Provençaalse Roos wordt verbouwd in Marokko, dat op dit moment de grootste producent is, in Frankrijk waar ze al bestond voor de Franse revolutie en in Italië. Bij de oude Grieken was de Roos de bloem van Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid in al haar vormen, vooral van de kunst en creativiteit . Aphrodite wordt beschouwd als de personificatie van de zinnelijkheid.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit de verse plant na de bloei van Rosmarinus officinalis.

Werkingen : bloeddrukvrhogend, licht bloeddrukverlagend, doorbloedingsbevorderend, galstroomstimulerend, hoeststillend, krampstillend, menstruatiestimulerend, pijnstillend, samentrekkend, stimulerend, urinedrijvend en verfrissend.

Bijwerkingen : een overdosis kan tot krampen, waanvoorstellingen en schizofrenie leiden. Bij gevoelige personen of langduriger gebruik kan het maag-darmkanaal geïrriteerd geraken of chronische nierschade het gevolg zijn.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit het hout van Aniba roseadora var. amazonica.

Werkingen : bloeddrukverlagend, krampstillend, stemmingsverbeterend en wondhelend.

Toepassingen : insmeren met 1-2 druppels bij overdreven angsttoestanden, depressies, overmatige prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Saffraan

De Saffraancrosus, Crocus sativus, behoort evenals de Iris tot de plantenfamilie Iridaceae (Lissenfamilie). Het is een knolgewas met grasachtige bladeren en blauwe tot paars-violette bloemen. De bloem heeft drie meeldraden en drie feloranje stempels die uit de stijl groeien. Uit deze stempels wordt saffraan gewonnen, wat als verf- en smaakstof gebruikt wordt. Oorspronkelijk komt de knol uit Voor-Azië maar komt nu niet meer in het wild voor. De Moren brachten saffraan naar Spanje en de kruisvaarders zorgden voor een verdere verspreiding in Europa. Voor de stempels wordt deze Crocus gekweekt in China, India, Irak en Iran.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit de verse plant van Salvia officinalis;

Werkingen : bloeddrukverhogend, bloedstelpend, expectorans, koortsverlagend, krampstillend, melkvloedremmend, menstruatiebevorderend, ontstekingsremmend, samentrekkend en zweet- en speekselremmend.

Bijwerkingen : hogere doses kunnen transpiratie veroorzaken. 2 gram = 40 druppels veroorzaken gezichtsstoornissen, braken, diarree of eerst opwinding, daarna krampen en verlamming. De dood volgt tijdens bewustloosheid.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit het hout van Santalum album.

Werkingen : kalmerend, kiemdodend, ontstekingsremmend, samentrekkend, seksueel stimulerend, slijmoplossend en stemmingsverbeterend.

Bijwerkingen : de olie kan allergische huiduitslag en beschadiging van nierepitheel veroorzaken.

Toepassingen : Lokaal de huid insmeren met 1-2 druppels bij acne, huidontsteking en steenpuisten.

De borst insmeren met 2 druppels bij bronchitis en hoesten.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees