Oliën E tot H

Banner Etherische Olie E tot H

 

Eikenmos

Eikenmos, Evernia prunastri, is een lichtgroen geweivormig mos wat behoort tot de Usneaceae familie. Het mos wordt in Europa en Noord-Amerika hoofdzakelijk op Eiken aangetroffen, het groeit echter ook op oude fruitbomen. In Midden- en Zuid-Europa groeit het veelvuldig op Dennen en Sparren en in Marokko op Ceders. In veel culturen was Eikenmos een geurstof voor parfums en zeep. In de bijbel werd het als verfstof genoemd en in graven van Egyptische farao`s zijn manden vol Eikenmos gevonden. Ook de Arabieren gebruikten het als paarse verfstof voor hun wol en als rijsmiddel voor brood.

Elemi

Elemi, Canarium luzonicum, is een tot 30 meter hoge tropische boom die oorspronkelijk op de Molukken voorkomt en behoort tot de familie van balsembomen, burseraseae. Door onoordelig kappen behoort de boom nu tot de bedreigde species. Op de Filippijnen wordt Elemi nu gecultiveerd terwille van de gomafscheiding. Zaden van de boom bekend als Manillanoten, worden door de plaatselijke bevolging gegeten. Ook wordt uit de noten een olie geperst. Deze Pili olie bevat ± 10% onverzadigde vetzuren en kan als vervanger voor Cacao gebruikt worden.

Engelwortel

De Engelwortel, Angelica archangelica, een imposante tot 2½ mtr. hoge, harige plant met varenachtige bladeren en witte bloemen komt oorspronkelijk uit IJsland en behoort tot de schermbloemigen, Umbelliferae. Engelwortel maakt diep wortelende vlezige penwortels die evenals de bladeren en stelen als keukenkruid en medicijnen toegepast worden. Het kruid is nu over het hele noordelijke halfrond verbreid en te vinden op weiden, bosranden en oevers. Vooral vochtige plekken genieten de voorkeur.

Door waterdampdestillatie gewonnen uit de bladeren en takjes van verschillende eucalyptussoorten, meestal Eucalyptus globulus.

Werkingen : bloedstelpend, bloedsuikerverlagend, expectorans, hoeststillend, huidprikkelend, kiemdodend, krampstillend, koortsverlagend, pijnstillend, schimmelremmend, slijmoplossend, urinedrijvend, vitaliserend, wormafdrijvend.

Bijwerkingen : de olie kan een allergie en huiduitslag veroorzaken. Bij gevoelige personen kunnen ook bij normale doses diarree, misselijkheid en braken optreden; hogere doses kunnen ook tot krampen en verlamming leiden.

Foelie

De Myristica fragrans of Muskaatboom is een groenblijvende boom die behoort tot de Mirtefamilie en tot 20 mtr. hoog kan worden. De boom met een grijsbruine zachte schors en kleine gelige bloemen komt oorspronkelijk van de Molukken, maar wordt nu gecultiveerd in Indonesië, Sri-Lanka en het Caribische gebied. Het zaad kennen wij als Nootmuskaat wat om te kruiden in de keuken wordt gebruikt. De zaden zijn omgeven door een helderrode, vlezige zaadmantel, die de Foelie levert.

 

Fokienia Olie

De Fujian Cypres of Fokienia, Fokienia hodgensii, is een groenblijvende boom met schubvormige bladeren die vooral in China en Vietnam voorkomt. Van dit geslacht bestaat nog maar één levende soort. De boom wordt ook wel Siam-hout genoemd en kan tot 35 meter hoog worden. Hij behoort tot de cipresachtigen, Cupressaceae en gedijt uitstekend in een gematigd klimaat met veel neerslag, zoals bijv. in Vietnam in berggebieden boven 900 meter.Bij het verouderen wordt de bruingrijze schors aromatische en splijt in lange repen.

Galbanum Olie

Galbanum, Ferula galbaniflua, is een groot, overblijvend kruid met een gladde stengel, glanzende blaadjes en kleine bloemen. Het kruid komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt nu gecultiveerd in Iran, Turkije, Afghanistan en Libanon. De plant bevat een melkachtig sap, harsolie, dit sap wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van wonden, ontstekingen, ademhalingsproblemen en huidkwalen en wordt gewonnen door onder aan de stengel insnijdingen te maken. Galbanum werd al door de oude beschavingen gebruikt bij godsdienstige rituelen, in de cosmetica en door de Egyptenaren bij het balsemen van hun doden.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees