Oliën A tot D

Banner Etherische Olie A tot D

 

Absintalsem Olie

Absint, Artemisia absinthium , is een overblijvend kruid tot 1,5 mtr hoog met zilvergroene, harige bladeren en lichtgele bloemen. Het behoort tot de asteraceae familie met ruim 350 soorten. De familienaam Artemisia stamt waarschijnlijk van Artemis, de godin van de jacht. Het griekse absinthium betekent ongenoegen wat wijst op de bittere smaak. Het kruid komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee. De geur is sterk aromatisch, de smaak zeer bitter. Wordt nu op grote schaal gekweekt in Centraal- en Zuid-Europa, de USSR, Noord-Afrika en de USA. Absint speelde in de oudheid een belangrijke rol in het antieke Egypte werd het aanbevolen als middel tegen wormen.

Acacia Olie

Acacia of Cassiebloem, Acacia farnesiana, is een ruige doornige struik met geurige gele bloemetjes, die op Mimosa lijken. De plant behoort tot de mimosaceae, vlinderbloemigen en komt oorspronkelijk uit West-Indië. Nu wordt Acacia in alle tropische gebieden over de hele wereld gekweekt. Er wordt een absolue gewonnen door extractie van de bloemen. Dit is een bruingele tot groene stroperige olie met een warme bloemige geur. In India wordt van de bloemen een parfum gemaakt, in Venezuela wordt de wortel gebruikt bij de behandeling van maagkanker. De Chinese geneeskunde past Acacia toe bij de behandeling van artritis en longtuberculose.

Tagetes minuta of Afrikaantje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Mexico. Het is een tot 90 cm hoog kruid met bleekgele bloemen wat tot de Asteraceae familie behoort en nu overal ter wereld in het wild groeit. Het plantje wordt in India uitgebreid gecultiveerd, waar grote hoeveelheden bloemen gebruikt worden bij feesten en religieuze bijeenkomsten. Ook worden hier de verse bloemen in plaats van parfum gebruikt. De naam is afgeleid van Tages, de Etruskische god van de wijsheid. Hij helpt de boeren bij het vinden van water om hun akkers te bevloeien en wordt meestal afgebeeld als een jongeman met twee slangen in plaats van benen.

Ajowan

Ajowan, Trachyspermum copticum, is een tot 90 cm. hoge, éénjarige plant met holle stengels, geveerde bladeren en witte bloemen. Het kruid lijkt op Peterselie en behoort tot de schermbloemigen, Apiaceae. Oorspronkelijk komt Ajowan uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, waarschijnlijk Egypte (yavana). Het is ook bekend als Bisschops Kruid.De naam copticom is afkomstig uit het Sanskriet en betekent grieks. Vanwege zijn krachtige antiseptische eigenschappen wordt het al sinds de oudheid in vooral de Nijldelta gekweekt en wordt ook in het Ebers papyrus vermeld. Vanuit Egypte bereikte het kruid India waar het veelvuldig in de ayurvedische geneeskunde toegepast werd.

Ambrettezaad Olie

Ambrettezaad of Muskuszaad, Abelmoschus moschatus, is een tot 2 meter hoog struikvormig kruid met rode op Hybiscus lijkende bloemen. De plant behoort tot de Malvaceae familie en wordt vooral in India, Egypte en Midden-Amerika gecultiveerd voor de productie van etherische olie. De bloem bloeit slechts 1 dag en vormt een perkamentachtige zaaddoos met niervormige zaden die een lichte muskusgeur verspreiden. Wortels, zaden en soms ook de bladeren van de Abelmoschus worden in India als waardevolle medicijnen beschouwd en traditioneel toegepast voor de behandeling van allerlei ziekten. Jonge bladeren en scheuten zijn een smakelijke groente.

Amyris balsamifera, ook wel West-Indische Sandelhout genoemd, is een kleine struikachtige boom met ovale, glanzende bladeren en witte bloemen uit de Rutaceae familie die oorspronkelijk in het wild op Haïti groeide. Door cultivering is het boompje nu verspreid over het gehele Caribische gebied en langs de golf van Mexico. Aanvankelijk werd de Cuaba, zoals het boompje op Haïti heet, ten onrechte beschouwd als een Sandelhout soort. Pas in 1886 werd door onderzoekingen vastgesteld dat er geen botanische verwantschap bestaat. Door de plaatselijke bevolking op Haïti wordt Amyris kaarsenhout genoemd omdat het hout, door het hoge gehalte aan olie, brandt als een kaars.

Door waterdampdestillatie uit de rijpe, gedroogde vruchten van Pimpinella anisum.

Werkingen: angststillend, doorbloedingsbevorderend, expectorans, galstroombevorderend, krampstillend, melkvormend, slijmoplossend, spijsverteringsbevorderend,  winddrijvend.

Bijwerkingen : neem de olie vanwege haar lokale huidirriterende werking, niet onverdund in. Ze kan allergische reacties veroorzaken en in hogere dosis tot versuftheid en maagirritatie leiden.

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees