Een akkoord over de financiering van de Amerikaanse overheid is gisterenavond uitgebleven. De deadline verstreek om 6.00 uur (Belgische tijd). Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf vandaag veel overheidsdiensten gesloten blijven. President Barack Obama liet via Twitter zijn verontwaardiging al blijken: "Ze hebben het echt gedaan. Een groep Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben de overheid net lamgelegd omwille van Obamacare in plaats van een echte begroting goed te keuren."

 

Het Witte Huis heeft de diensten opgedragen de sluiting voor te bereiden. Honderdduizenden ambtenaren, volgens Amerikaanse media mogelijk een miljoen, worden met onbetaald verlof gestuurd.

Managers van de federale overheden kregen onlangs de opdracht hun personeel op te delen in twee categorieën: essentieel en niet-essentieel. Alleen overheidsdiensten die het stempel 'onmisbaar' hebben gekregen, blijven draaien. De essentiële personeelsleden blijven dus aan de slag, ook al worden ze daar wellicht niet onmiddellijk voor betaald.

Nationale parken

Militairen, voedselinspecteurs, cipiers en de luchtverkeersleiding werken door. Ook pensioenen en uitkeringen worden gewoon uitgekeerd. Ongeveer 400.000 civiele medewerkers van Defensie worden wel naar huis gestuurd. Nationale parken, musea en bezienswaardigheden als het Vrijheidsbeeld gaan dicht.

Ook de activiteiten van ruimteorganisatie NASA worden op een laag pitje gezet: er wordt voorlopig enkel nog voor de ondersteuning van astronauten gezorgd. Wapens kopen wordt voorlopig een stuk moeilijker, omdat er ook in het personeel van het Bureau van Alcohol, Tabak en Vuurwapens, dat de vergunningen verleent, gesnoeid wordt. Vuilnis wordt niet meer opgehaald in Washington DC. Het budget van de Amerikaanse hoofdstad is immers, in tegenstelling tot dat van de 50 staten, een aangelegenheid van het Congres.


Videoboodschap

Obama heeft ondertussen militairen nogmaals gerustgesteld: ze zullen niet getroffen worden door de shutdown. "We zullen ervoor zorgen dat jullie de middelen blijven krijgen die nodig zijn om jullie missies te doen slagen", klonk het in een videoboodschap die werd verspreid nadat het Congres de deadline voor een financieringswet had laten verstrijken.

"Het Congres heeft helaas zijn verantwoordelijkheid niet genomen", aldus Obama. Hij benadrukte vervolgens dat hij een noodwet heeft ondertekend die ervoor zorgt dat militairen gewoon doorbetaald worden tijdens de sluiting.

Burgers die voor Defensie werken worden wel door de shutdown getroffen. "Jullie en jullie families verdienen beter dan het non-functioneren dat we nu in het Congres zien." Hij beloofde zich in te zetten om hen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Vertragingen

Ook bedrijven krijgen last van het sluiten van overheidsdiensten. Zo stelt de Federal Aviation Administration de certificering van nieuwe vliegtuigen uit, wat onder meer bij vliegtuigmaker Boeing vertraging oplevert.

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft de overheidsfinanciering afhankelijk gemaakt van uitstel en aanpassing van 'Obamacare', de wetgeving die alle Amerikanen dwingt een zorgverzekering af te sluiten. De door Democraten gedomineerde Senaat weigerde zich echter te laten afpersen, zoals zij het omschreven.

 

Bron: HLN

 

{fcomment id=2548}

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees