In Zwitserland wordt een referendum gehouden over een basisinkomen voor alle inwoners. De initiatiefnemers pleiten voor een basisinkomen van 2500 frank (2023 euro). In de landen Brazilië en Namibië wordt al geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Inwoners van de dorpen Otjivero en Omitara in Namibië kregen in 2008 en 2009 een basisinkomen. Ze mochten zelf weten wat ze met het geld deden. Het eerste geld ging op aan drank, maar al snel werd het inkomen op een verstandige manier besteed.
Criminaliteit
In beide dorpen en de omgeving nam de criminaliteit af omdat de dorpsbewoners plotseling meer te besteden hadden. Vrouwen die werkten als naaister konden daarnaast hun werkzaamheden uitbreiden omdat ze genoeg geld hadden om hun kleding in de hoofdstad Windhoek aan de man te brengen. Er is momenteel geen geld meer voor het Namibische project.
Op drie verschillende plaatsen in Brazilië krijgen inwoners een inkomen van liefdadigheidsorganisaties en donateurs uit Japan, Costa Rica en Duitsland.
Effectiever
Het gaat niet om ontwikkelingshulp, want de mensen mogen zelf weten wat ze met het geld doen. Experts stellen dat een basisinkomen effectiever is dan ontwikkelingshulp omdat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben.
De ontvangers van het basisinkomen investeren in werk, onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting. Er werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in een bus om gezamenlijk naar plantages in de buurt te reizen. Sinds de invoering van het basisinkomen helpen de dorpsbewoners elkaar vaker.
Gerelateerd:
Bron: Niburu
{fcomment id=2618}