In totaal hebben 285.000 EU-burgers hun steun betuigd aan het Europees burgerinitiatief voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen.De organisatie achter het project, dat gericht is op de invoering van een basisinkomen voor alle ingezetenen van de EU, slaagde er niet in een miljoen handtekeningen te verzamelen. Klaus Sambor, algemeen organisator van de commissie die het initiatief in 28 landen heeft gecoördineerd, wil alle mensen die de petitie hebben ondersteund of gepromoot bedanken.

 

Stijging

De laatste weken was er sprake van een flinke stijging van het aantal steunbetuigingen. In Bulgarije werden de afgelopen vijf dagen alleen al 30.000 handtekeningen verzameld toen de toonaangevende vakbond CITUB zich met de petitie ging bemoeien.

De interesse in het basisinkomen leidde tot berichtgeving in belangrijke Europese media. De Nederlandse media hielden zich grotendeels afzijdig. 

Te omslachtig

Hoewel de doelstelling niet is behaald, zijn de initiatiefnemers toch blij. “Dit initiatief is slechts het begin van een Europese beweging in de richting van een EU-breed basisinkomen,” zei Sambor. De organisatoren zijn niet van plan dit jaar opnieuw een te petitie starten omdat ‘de huidige regels te omslachtig zijn voor volksbewegingen als de onze’. Als gevolg van de ingewikkelde regelgeving zijn bijvoorbeeld twee maanden verloren gegaan aan problemen met de implementatie van het Europese verzamelsysteem voor handtekeningen.

Als de regels worden vereenvoudigd en een betere voorbereiding mogelijk is, zijn de initiatiefnemers bereid te overwegen een nieuwe petitie in te dienen.

Groeiende steun

Wel willen de organisatoren een nieuwe Europese campagne lanceren voor de Europese parlementsverkiezingen in mei, om te laten zien dat er groeiende publieke steun is voor het onvoorwaardelijk basisinkomen. In verschillende landen zullen gelijktijdig nationale campagnes van start gaan.

 

Lees ook:

 

Bron: Managersonline.nl

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees