Terwijl hijzelf had gezegd niet meer de kracht te hebben om de katholieke kerk te blijven leiden, heeft de gezaghebbende Italiaanse krant La Repubblica vandaag gesuggereerd dat de verrassende beslissing tot abdicatie is gevallen nadat paus Benedictus XVI (85) een rapport omtrent de omvang van seks, corruptie en machtshonger in het Vaticaan onder ogen had gekregen. In het zog van de Vatileaks-affaire waarbij gestolen documenten vanuit het Vaticaan naar de pers waren gelekt, hebben drie kardinalen de paus op 17 december een zeer geheim rapport van bijna 300 bladzijden voorgelegd, waarin het draait om homoseksuele relaties en mogelijkheid tot afpersing, aldus de krant die geen specifieke bronnen vermeldt. Op die dag hakte de Duitse kerkleider de knoop omtrent zijn reeds lang overwogen aftreden door.Eén van de drie kardinalen is het vroeger hoofd van de geheime dienst van het Vaticaan. Hij en zijn collega's bezorgden de paus informatie omtrent onzuivere invloeden op leden van de Curie en een om zich heen grijpend "door seksuele oriëntatie" verbonden netwerk van lobbyisten met financiële belangen. Het rapport "draaide om niets anders dan het overtreden van het zesde en het zevende gebod", zo vertelde iemand die zeer dicht staat tot de auteurs van het rapport aan de krant. Die geboden zeggen "gij zult geen overspel plegen" en "gij zult niet stelen".


"Homonetwerk"

De kardinalen zouden aldus een "ondergronds homonetwerk" hebben ontdekt, wiens leden op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksbijeenkomsten organiseerden. Vanwege hun seksuele geaardheid stellen zij zich bloot aan afpersing.Vernoemd in het rapport is Marco Simeon, manager bij de Italiaanse staatsomroep RAI wiens naam in het verleden ook al is gevallen in verband met één van de belangrijkste onthullingen van Vatileaks: een complot om aartsbisschop Carlo Maria Vigano te wippen als secretarisgeneraal van Vaticaanstad, na pogingen die hij had ondernomen om grotere financiële transparantie in te voeren. Simeon geldt als dichtstaand bij de tweede man van het Vaticaan, staatssecretaris Tarcisio Bertone.


Bank van Vaticaan

Het geheim rapport delft ook in verdachte gangen van zaken binnen de bank van het Vaticaan, officieel het Instituut voor Religieuze Werken. Na een vacature van negen maanden is daar vorige week een nieuwe voorzitter aangeduid, schreef La Repubblica zonder verdere details.De krant meldt dat Benedictus het vertrouwelijk rapport persoonlijk aan zijn opvolger zal overhandigen, met de hoop dat die "sterk, jong en heilig" genoeg zal zijn om bij te sturen.Het Vaticaan weigerde commentaar te geven omtrent de nieuwe speculaties omtrent het voortijdig opstappen van de paus.

 

Bron: HLN

 

 

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees