De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Össur Skarphéðinsson vertelt hoe zijn land erin slaagde bij de financiële afgrond vandaan te blijven. Terwijl IJsland vier van de vijf grote banken in het land liet omvallen toen de kredietcrisis uitbrak, kozen andere Europese landen juist voor bezuinigingsmaatregelen om de banken uit te kopen. Volgens Skarphéðinsson zijn de grote landen arrogant en vragen ze zich niet af waarom de kleine landen het zo goed doen. Bovendien wordt je als klein land met een minder belangrijke valuta al snel aangevallen door hedgefondsen, aldus de minister.

 

Spaargeldgarantie

IJsland koos voor een andere benadering dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de Europese Unie en garandeerde dat spaarders hun geld konden terugkrijgen. Het land stelde daarmee de burgers boven de banken.

De groeiprognose voor de IJslandse economie is voor zowel volgend jaar als het jaar erna vastgesteld op 3,5 procent. Bovendien is de werkloosheid in IJsland gedaald naar 4,5 procent.

Onderzoeksjournalistiek

Daarnaast is twee jaar geleden de Icelandic Modern Media Initiative (IMMI) gelanceerd, het project voorafgaand aan de gelijknamige IJslandse wet die als doel heeft het land tot een toevluchtsoord te maken voor vrijheid van informatie, meningsuiting en expressie.

De wet creëert een ondersteunende en aantrekkelijke bevoegdheid voor de publicatie van onderzoeksjournalistiek en andere bedreigde online media.

Het wetsvoorstel omvat onder meer bescherming voor klokkenluiders en andere mensen die in de openbaarheid treden om zaken te onthullen die belangrijk zijn voor het algemeen belang. Het IMMI-project wordt gezamenlijk georganiseerd door tal van organisaties en leden van het IJslandse parlement.

 

Video

 


Bron: Niburu

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees