Ruimtevaart

mars-viking-lander

Een vrouw die beweert voor de NASA te hebben gewerkt, zegt te beschikken over bewijs voor één van de grootste doofpotten in de ruimtevaartgeschiedenis. In 1979 zag ze naar eigen zeggen twee mensen in ruimtepakken bij de Viking Lander, die zich op dat moment op het Marsoppervlak bevond. Dat meldt de Britse krant Metro. ‘Jackie’ belde eerder dit jaar met Coast to Coast AM en vroeg de presentator ‘een 27 jaar oud mysterie op te lossen’. Ze beweerde dat ze voor NASA had gewerkt en betrokken was bij het Vikingprogramma. Ze zei dat ze twee mensen op het Marsoppervlak had zien lopen.

Ruimtesonde Voyager 1 heeft ons zonnestelsel verlaten en is daarmee het eerste ruimteschip dat de interstellaire ruimte heeft bereikt. Op het moment dat Voyager het zonnestelsel verliet pikte het vreemde geluiden op. Het duurde 17 uur voordat de geluiden de aarde bereikten. De vreemde geluiden die zijn opgevangen door de instrumenten van de 36 jaar oude sonde blijken te worden veroorzaakt door plasmagolven in de ruimte.

Wetenschappers hebben voor het eerst de echte kleuren van een exoplaneet kunnen bepalen. Als we de planeet HD 189773b met blote ogen zouden kunnen zien, zou deze net als de aarde azuurblauw van kleur zijn. Dat blijkt uit observaties van ruimtetelescoop Hubble. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de lichtreflectie van de exoplaneet hebben gemeten. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. De onderzoekers moesten zich er namelijk van verzekeren dat het licht dat ze maten afkomstig was van de planeet en niet van de ster.

De Duitse natuurkundige en ingenieur Hermann Oberth wordt beschouwd als één van de grondleggers van de ontwikkeling van raketten en de ruimtevaart. In de jaren vijftig en zestig gaf Oberth openlijk zijn mening over ongeïdentificeerde vliegende objecten. Oberth werkte onder meer voor Wernher von Braun, een raketingenieur die ruimteraketten ontwikkelde voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

 

Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt op een onverwachte plek. Het hemellichaam is aan het ontstaan op een enorme afstand van zijn ster, zo ver dat de vorming haast niet voor mogelijk werd gehouden. De onderzoekers hebben de ontdekking donderdag naar buiten gebracht. Planeten ontstaan doordat wolken van stof en gas rond een ster samenklonteren. Dat gaat makkelijker en sneller dicht bij de ster. De nu ontdekte planeet in wording staat echter op ongeveer 12 miljard kilometer van zijn ster. Dat is 80 keer zo ver als de aarde van de zon staat. Er zijn tot nu toe ongeveer 900 planeten gevonden, maar nog nooit eentje zo ver weg.

Hubble maakt adembenemende foto van Paardenkopnevel

Ruimtetelescoop Hubble viert zijn 23e verjaardag op 24 april aanstaande nu alvast. Niet door te trakteren op taart, maar door ons te verrassen met een werkelijk adembenemende foto van één van de mooiste nevels die het universum rijk is: de Paardenkopnevel. Hubble vereeuwigde de nevel in infrarood. We zien de nevel daardoor opdoemen als een transparant en vluchtig geheel. Heel anders dan de foto’s in optisch licht die ons van de nevel bekend zijn. Daarop schittert de nevel als een donkere schaduw. De Paardenkopnevel bevindt zich op zo’n 1500 lichtjaar van de aarde en maakt deel uit van het Orioncomplex. In dit gebied ontstaan zeer massieve sterren.

panstarrs1

De heldere komeet Pan-STARRS is al een hele week – als de bewolking wijkt – goed zichtbaar vanaf de aarde. Maar vanuit de ruimte hebben we natuurlijk nog beter zicht op de komeet, zo blijkt wel uit dit filmpje dat NASA maakte. Op het filmpje zien we de komeet in het midden opduiken. De komeet verschijnt als een heldere ster, maar onderscheidt zich daarvan door zijn staart.Het bewegende zwarte spul links is de zonnewind die van de zon af komt zetten. De planeet rechts is de aarde. De planeet links is Mercurius. De beelden zijn gemaakt door NASA’s STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory).

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees