Voor het eerst in 10 jaar is het mogelijk om vijf heldere planeten bij elkaar te zien aan de hemel. Vlak voor zonsopkomst kun je tussen Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus een denkbeeldige lijn trekken. De samenstand, waarin de planeten dicht bij elkaar lijken te staan, is van woensdag 20 januari tot het einde van februari te zien. Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn sinds begin dit jaar al aan de ochtendhemel te zien. Jupiter is de heldere stip in het noorden, daarnaast staat Mars, gevolgd door Saturnus en Venus, die boven de oostelijke horizon is waar te nemen. Nu ook Mercurius zich bij het viertal voegt is de familie compleet.

 

vijf-planeten

Mercurius zal in eerste instantie laag boven de oostelijke horizon te zien zijn. Rond begin februari staat de planeet net onder Venus.
Maan

Er is nog een reden om voor zonsopkomst op te staan. Vanaf eind januari zal de maan langs de afzonderlijke planeten gaan, waardoor ze haast niet te missen zijn.

Op 28 januari staat de maan naast Jupiter, op 1 februari bij Mars, op 4 februari naast Saturnus, op 6 februari naast Venus en op 7 februari vergezelt de maan Mercurius aan de hemel.
Zeldzaam

De samenstand volgt de ecliptica, de schijnbare baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemel. De ecliptica grenst aan het sterrenbeeld Schorpioen, dat makkelijk te herkennen is. Vlak boven Saturnus staat de rode superreus Antares, de helderste ster in het sterrenbeeld.

Het is alweer even geleden dat de vijf planeten samen aan de hemel stonden. Om ze goed te kunnen zien, kun je het beste een plek uitzoeken waar je helemaal van het noorden naar de oostelijke horizon kunt kijken.

Video

 

 Bron : 9fornews

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees