Nieuw onderzoek toont aan dat vitamine D multiple sclerose (MS) kan helpen bestrijden door te voorkomen dat destructieve immuuncellen in het brein terechtkomen. Dat schrijven wetenschappers van de Johns Hopkins School of Medicine. MS komt vaker voor in landen die verder van de evenaar liggen. Daar is minder zon aanwezig om de productie van vitamine D in de huid aan te wakkeren. MS is een aandoening die het zenuwstelsel aantast. Impulsen worden vervolgens trager of helemaal niet meer doorgegeven.

 

vitamine-d-ms

Natuurlijk beschermingsmechanisme

De onderzoekers ontdekten dat vitamine D niet helpt door de werking van destructieve immuuncellen te veranderen, maar door te voorkomen dat ze de hersenen kunnen bereiken. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme van moeder natuur zou veiliger kunnen zijn dan de huidige medicijnen voor MS.

Zogeheten T-cellen vernietigen in het lichaam van een MS-patiënt de myeline in het centrale zenuwstelsel. Vitamine D blijkt dit proces te onderdrukken. De cellen blijven weg van de plaatsen in het lichaam waar ze de meeste schade kunnen aanrichten.

Voordelen

Voor de studie werden 40 patiënten nauwlettend in de gaten gehouden. De patiënten, die allemaal de meest voorkomende soort MS hebben, kregen twee verschillende hoeveelheden vitamine D. Deelnemers die de hoogste hoeveelheid kregen, bouwden bepaalde immuuncellen sneller op dan de mensen die minder vitamine D kregen.

In een vervolgonderzoek wordt bepaald wat de voordelen van vitamine D precies zijn. De studie is verschenen in het medische tijdschrift Neurology.

Bron : 9fornews

 

Website en/of domeinnaam united-lightworkers.be te koop. Meer info

enfrdees